Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

A prosztata betegségei

Általános ismeretek

A prosztata, vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót. Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv. A prosztata elhelyezkedését tekintve a húgyhólyag alján, de még az akaratlagos, tehát szabályozott vizeletürítést végző záróizom felett van. Rajta keresztül fut a húgycső, amelyen át a hólyagból a vizelet kiürül. A húgycső innen az akaratlagosan, általunk működtetett záróizmon keresztül folytatódik, és végül nyílik a pénisz végén a külvilágba. Ezek pontos megértése és elképzelése fontos a prosztata megbetegedéseinek megértéséhez és az általa okozott panaszok felismeréséhez.

Bővebben...
 
Csontritkulás

Gyakran felmerülő kérdések a csontritkulásról

A csontritkulást a XIX. század végéig az orvosok szinte nem is ismerték. A törékeny és porózus csontozat a kórboncnokok között orvosi ritkaságnak számított. Az első világháborút követően azonban egyre inkább a figyelem homlokterébe került e kórkép, és a XX. század végére kiterjedt néprétegeket érintő súlyos globális problémává nőtte ki magát. A csontritkulást az egyik legnagyobb népbetegségként tartjuk számon korunkban. A néma járvány rohamos terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2000-es évek első 10 évét (2000-2010) a csontok és ízületek évtizedének nyilvánította.

Bővebben...
 
Cukorbetegség

Magyarországon a KSH adatai alapján már 2005-ben több mint 500.000 ember szenvedett cukorbetegségben, és körülbelül ennyien lehetnek azok akikben tudomásukon kívül jelen volt a betegség. Az előrejelzések alapján 2010-re a világon 210 millió felett lesz a cukorbetegek száma. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a gyakran előforduló 2. típusú cukorbetegség enyhe tünetekkel jár, így nehéz észrevenni meglétét. Szintén százezres nagyságrendű azon emberek száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara fordul elő, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől már kimutatható. Ezt csökkent glükóztoleranciának nevezzük.

Bővebben...