Skip to content
Cukorbetegség

Magyarországon a KSH adatai alapján már 2005-ben több mint 500.000 ember szenvedett cukorbetegségben, és körülbelül ennyien lehetnek azok akikben tudomásukon kívül jelen volt a betegség. Az előrejelzések alapján 2010-re a világon 210 millió felett lesz a cukorbetegek száma. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a gyakran előforduló 2. típusú cukorbetegség enyhe tünetekkel jár, így nehéz észrevenni meglétét. Szintén százezres nagyságrendű azon emberek száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara fordul elő, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől már kimutatható. Ezt csökkent glükóztoleranciának nevezzük.

 

 

Vércukorszint normálértéke:

Fontos tudnivaló, hogy a vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0 - 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések után két órás mérték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb. A vizeletben normális körülmények között cukor nem mutatható ki, cukorbetegségben viszont megjelenhet.

 

A betegség típusai:

A cukorbetegség kialakulása mindig elégtelen inzulinhatás következménye.

1-es típusú cukorbetegségben az inzulint termelő sejtek pusztulnak el, azt mondhatjuk tehát, hogy az inzulinhiány abszolút.

A 2-es típusú cukorbetegség igazi civilizációs betegség, kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással és a mozgásszegény életmóddal. Jelentős elhízás esetén genetikai hajlamosító tényezők nélkül is számítani kell a cukorbetegség kialakulására, ugyanis a nagy mennyiségű zsírszövetet hordozókban csökken a sejtek inzulinérzékenysége.

A cukorbetegség felosztása és jellemzői

 

1. típusú

2. típusú

életkor

gyermek- és ifjúkor 40 év alatt

40 év felett

tünetek kialakulása

hirtelen napok alatt

megnövekedett vizeletürítés

kóros szomjúságérzés

gyors testsúlycsökkenés

kimerültség

gombás fertőzés

homályos látás

végtag zsibbadás

lassan évek alatt

megemelkedett szomjúságérzet

gyakori vizeletürítés

megnövekedett étvágy

fáradságérzet

ingerlékenység

látásromlás

betegségek gyógyulása lelassul

fertőzések gyakori kialakulása

végtag zsibbadás

szexuális problémák

testtömeg

normál illetve sovány

túlsúlyos elhízott

anyagcsere állapot

labilis

stabil

vércukor csökkentés módja

kizárólag inzulin

  

A diabétesz mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de kitűnően karbantartható, a szövődmények megelőzhetőek. Ha azonban a cukorbetegség évek óta fennáll, alattomos szövődmények alakulnak ki és ennek következményeképp romlik a beteg életminősége és életkilátása.

 

A cukorbetegség hosszú távú szövődményei összefoglalva

érintett szövet / szerv

szövődmények

vérerek

rossz keringés, rossz sebgyógyulás, szívbetegség

vese

rossz veseműködés, veseelégtelenség

szem

látásromlás, végül vakság

idegek

csökkent érzékelés, kéz-, láb bizsergése, fájdalma

bőr

sebesedés, diabeteses fekély, rossz gyógyulási hajlam

Vércukorszint beállítása:

1. Kiegyensúlyozott étrend! Az egészséges táplálkozásra is jellemző élelmiszereket kell fogyasztani, sok friss zöldséggel, gyümölccsel. Napi 5-szöri étkezés, kis mennyiségű ételadagokkal. Legfőbb étkezési szempont az ételek és italok alacsony energiatartalma, mivel így súlyfeleslegtől szabadul meg a cukorbeteg, illetve megtartható az optimális testsúlya. Fontos, hogy a szénhidrátszegény étrendet tartsa, így tehet a legtöbbet az egészségéért.

2. Rendszeres testmozgás! Hetente legalább háromszor, minimum 30 perc mozgás szükséges!

3. Gyógyszeres kezelés esetén az orvos utasítása szerint inzulin, illetve tabletták pontos alkalmazása.

4. A vércukorszint rendszeres mérése. Keton illetve pH csíkokkal könnyen ellenőrizhető

 

 

 

 

A cukorbetegség megelőzése:


Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése napjainkban még nem megoldott. Hajlamosító tényezők figyelembevételével viszont korán kiszűrhető.

A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam nagy százalékban öröklődhet, ahol. a családban korábban már előfordult cukorbetegség vagy érrendszeri betegség. Kialakulásának esélye csökkenthető rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, káros szenvedélyek mellőzésével.

1. Az elhízás megelőzése. Már magzati korban odafigyelést igényel az anya optimális tápanyagbevitele, de a gyermek növekedési időszakában sem szabad mellőzni az egészséges táplálkozás és mozgás irányelveit.

2. A dohányzás mellőzése. A dohányzás káros az egészségre és bizonyítottan inzulinrezisztenciát okoz! Cukorbetegekre különös tekintettel, mivel megnöveli a szövődményként kialakuló betegségek kockázatát a sokszorosára.

3. Alkoholfogyasztás mellőzése. Az alkohol minden típusa lebomlásáig gátolja a máj működését és a vércukorszint eséséhez történő alkalmazkodását. Fontos odafigyelni az alkohol kiemelkedően magas energiatartalmára is, 1 g alkohol 30 kJ (7,2 kcal), így rendszeres vagy nagymértékű fogyasztása könnyen testsúlygyarapodáshoz vezethet.

Cukorbeteg napjai:

A cukorbetegség rendszeres gondozást igényel, rövid idejű elhanyagolása is veszélyezteti az emberi életet.

1. A cukorbetegnél mindig legyen egy kis úticsomag a vércukorszint kilengések megelőzéséhez. (Vércukormérő,inzulin vagy orvos által felírt gyógyszerek, 30-50 g szénhidrátot tartalmazó keksz, stb.,diabétesz kártya)

2. Rendszeres, napi 5-szöri étkezés. Egészséges sok zöldséggel, gyümölccsel összeállított kis mennyiség? étrend.

3. Rendszeres testmozgás. Hetente minimum 3x30 perc mozgás ajánlott.

 

Szakrendelőnk diabetológia osztálya előjegyzés alapján fogadja a betegeket. A terápia beállításán, a vércukorértékek és a szűrővizsgálatok eredményeinek ellenőrzésén túl tanácsadást is nyújtunk a következő témákban:

· életmód,

· inzulinadagolók (fecskendő, pen, pumpa) betanítása,

· vércukormérő készülékek betanítása,

· terhesgondozás.