Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

EFOP-2.2.19-17-2017 Eszközök

Related image

 

 

EFOP-2.2.19-17-2017-00077

 

 

 

 

 

KORSZERŰBB EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS JÁNOSHALMÁN

RÉGI ESZKÖZÖK CSERÉJE ÉS ÚJ ESZKÖZÖK BESZERZÉSE

 

A Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft. az EFOP-2.2.19-17 kódszámú „Járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű konstrukció keretében 125,08 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A fejlesztés eredményeként megtörténik a járóbeteg-szakellátó központ eszköz infrastruktúrájának modernizálása és cseréje annak érdekében, hogy a jánoshalmi járás lakosai számára biztosítva legyen az emelt szintű járóbeteg-szakellátás elérhetősége.

A Jánoshalmi Egészségügyi Központ a 2020. évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Jánoshalma Város és a járóbeteg-szakellátó központ vezetősége célul tűzte ki maga elé a mindenkor legmagasabb szintű egészségügyi szakellátást a járás lakosai részére. A rendelő humán erőforrás ellátottsága mind a szakorvosok, akik Kiskunhalas, Baja, Kalocsa és Szeged fekvőbeteg intézményeiből érkeznek, mind a szakápolók tekintetében folyamatosan biztosított és magas színvonalú. Annak érdekében, hogy a járóbeteg-szakellátó központ eszköz infrastruktúrájának ellátottsága is a lehető legmagasabb színvonalú legyen, a központ vezetősége évről évre saját forrásból - a tulajdonos önkormányzatok költségvetését megkímélve - igyekezett pótolni a használat során leginkább megkopott, leamortizálódott eszközöket.

Az EFOP-2.2.-19-17 kódszámú pályázat által nyílt először lehetőség arra, hogy a lassan 10 éve használt orvosi eszközök cseréjét 100 %-os intenzitású támogatás keretében megvalósítsa a szakrendelő.

A pályázat keretében az alábbi eszközök cseréje valósul meg a járóbeteg-szakellátó központban:

  • Ultrahang diagnosztikai szakellátás fejlesztése kapcsán:

    • 1 db Általános ultrahang diagnosztikai készülék, 4 darab vizsgálófejjel

    • 1 db Nőgyógyászati ultrahang diagnosztikai készülék, 2 darab vizsgálófejjel

  • Belgyógyászati szakellátás fejlesztése kapcsán:

    • 1 db Bi-direkcionális ultrahangos ér-doppler

    • 5 db 24 órás, ambuláns vérnyomásmérő készülék (ABPM)

    • 2 db Kombinált, ambuláns 24 órás vérnyomásmérő és Holter EKG készülék

    • 1 db 12 csatornás EKG készülék

  • Fizioterápia szakellátás fejlesztése kapcsán:

    • 1 db Rövidhullámú terápiás készülék

    • 3 db Kombinált, ingeráram-, ultrahang és vákuum terápiás készülék

A már használatban lévő eszközök cseréjén túlmenően az EFOP-2.2.19-17 kódszámú pályázat keretében sor kerül új, modern, a térségben egyedülállóan jelen lévő eszközök beszerzésére is, amelyeket az alábbiakban mutatunk be:

  • EMG készülék kerül beszerzésre a neurológiai szakrendelés fejlesztése kapcsán

Az EMG az egyik legfontosabb vizsgáló eszköz a környéki idegek és izmok betegségének megállapítására, a legkülönbözőbb eredetű bénulások vizsgálatára. Az EMG rövidítés az electromyographia kifejezésből adódik. A vizsgálat az elektrofiziológiai vizsgálómódszerek közé tartozik. A vázizmok (akaratlagosan szabályozható működésű izmok) ún. motoros egységeinek működéséről ad felvilágosítást. A motoros egység két anatómiailag különböző, ám működés szempontjából egymásra utalt képletet foglal magába: azokat a mozgató idegsejteket, amely a vizsgálandó izmot beidegzi, illetve magát a vizsgálandó izmot.

A vizsgálat lényege, hogy az izom mozgása közben az izomsejtekben létrejövő elektromos aktivitás vizsgálható felszíni vagy tűelektródák segítségével. Az izom mozgásakor, mozgatásakor jellegzetes elektromos változások zajlanak le az izomsejtekben, amelyeknek megfelelő regisztrálásával az izom betegségeire lehet következtetni. Az alkalmazott műszer az izomválasz kialakulása során létrejövő elektromos változásokat rögzíti, majd a vizsgáló orvos számára értékelésre alkalmas formában jeleníti meg, amelyből már következtetni lehet a háttérben álló kórképekre. Kizárólagos eszköze az ún. alagút szindrómák diagnosztizálásának, de az EMG nélkülözhetetlen a legkülönbözőbb eredetű (anyagcsere, cukor- és alkohol betegségek, mérgező anyagok okozta stb.) perifériás idegbántalmak kórismézéséhez, csakúgy, mint az izombetegségek, (myopáthiák, anyagcsere-betegségek során kialakult izombetegségek) megállapításához is.

  • UV fényterápiás kabin (kombinált UVA, UVB kabin) kerül beszerzésre a bőrgyógyászati szakrendelés fejlesztése kapcsán

Az UV fényterápiás kabin a fény gyógyászatban is használt gyógyító hatása kapcsán alkalmas:

    • a pikkelysömör,

    • a napallergia,

    • az atópiás dermatitisz (genetikai hajlamon alapuló ekcéma),

    • a kontakc ekcéma,

    • a festékhiányos bőrfolt és

    • egyéb bőrgyulladások kezelésére.

Az UV-fénnyel történő besugárzás hasonló hatást gyakorol a bőrre, mint egy tengerparton vagy a hegyekben töltött nyaralás, mert az UV-sugarak csökkentik a gyulladásokat, gátolják az immunrendszer bizonyos sejtjeit, enyhítik a viszketést, és így elősegítik a bőr gyógyulását.

A fényterápia esetében a pontos fénydózis és a kezelés időtartamának meghatározása a bőrgyógyász szakorvos feladata, melyhez figyelembe veszi, milyen bőrbetegségről van szó, és milyen típusú a beteg bőre. A kezelés pár percet vesz igénybe, de több hétig is eltarthat.

A pályázat keretében beszerzésre került egy kombinált UV (UVA és UVB) fényterápiás kabin, amely a teljes testfelület kezelésére alkalmas. A talpon és tenyéren lévő elváltozások kezelésére egy ilyen célra kifejlesztett kezelőegység került beszerzésre. A hajas fejbőr elváltozásainak kezelésére pedig egy úgynevezett „UV fényterápiás fésűt” szereztünk be a pályázat keretében.

  • Mágneses mikrokeringés javító készülék kerül beszerzésre a fizioterápiás szakrendelés fejlesztése kapcsán:

Az életkor előrehaladtával mindannyian szeretnénk megtartani fizikai, lelki, szellemi képességeinket, hogy ne leépüljünk, hanem kiváló kondícióban élhessünk. Ez a vágy az idő múlásával csak fokozódik bennünk.

Mivel egyre magasabb életkort érnek el az emberek, fontos lenne, hogy a vezető betegség és halálokok területén csökkenteni tudjuk a rizikófaktorokat. Mint ismeretes, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik fő oka a nem megfelelő mikro keringés. De lehetne sorolni más problémákat is, a cukorbetegségtől kezdve a reumatikus betegségekig, és ne felejtsük el a magas vérnyomást sem. Ezen problémák kialakulásában nagy szerepet játszik vérkeringésünk zavara. Ha azonban a mikrokeringést jelentősen megtámogatjuk, egy döntő tényezőben máris segítségére siettünk a szervezetünknek a betegség legyőzésében.

A mikro keringés kiemelt része a teljes emberi vérkeringésnek, hiszen a pici erekben, azaz mikro erekben áramló vér mennyisége 70-74%-át teszi ki a teljes vérkeringésnek. Ha erre a vérmennyiségre és a tároló edényeikre, azaz a mikro erek működésére pozitív hatást tudunk gyakorolni, akkor az egész szervezetünk élvezheti ennek áldásos hatását.

A mágnesterápiát olyan betegségek esetén ajánlatos használni, amelyeknek oka, vagy velejárója a nem elégséges vazomóció okozta gyenge mikro keringés.

Ilyen jellegű panaszok megelőző és kiegészítő kezelésére alkalmazható, például

    • krónikus sebgyógyulási zavar

    • az izomzat- és a csontrendszer krónikus degeneratív megbetegedései

    • krónikus anyagcserezavar (pl. cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar)

    • szervi működési elégtelenség (pl. májfunkció-zavar, több szerv egyidejű elégtelensége vagy diszfunkciója)

    • cukorbetegség okozta vagy daganatos megbetegedés kezelése által polineuropátia

    • perifériás artéria-elzáródásos megbetegedések

    • krónikus fáradékonyság (pl. krónikus terheléses vagy szklerózis multiplex betegeknél)

    • akut és krónikus fájdalom

  • Passzív mozgató eszközök kerülnek beszerzésre a gyógytorna szakrendelés fejlesztése kapcsán:

A passzív ízületi mozgató eszközöket a rehabilitáció első fázisaként használják, alsó végtagízületek operációját vagy sérülését követően. Ez a terápia a passzív mozgás révén szakszerű és biztonságos gyakorlatsorozatot biztosít, illetve minimalizálja a műtét utáni fájdalmat és a gyulladás lehetőségét.

A napi kezelés növeli a frissen műtött/sérült ízület korlátozott mozgástartományát, valamint hatékony segítséget nyújt a tünetek és szövődmények - ízületi merevség, duzzanat, ízületi gyulladás, kollagén veszteség, betegség - megelőzésére.



A tervezett fejlesztések teljes mértékben a lakossági szükségletekhez alkalmazkodva kerültek meghatározásra, különös figyelmet fordítva a járás egyre nagyobb arányú idős korosztályú valamint a hátrányos helyzetű lakosságának igényeire.

A beszerzésre kerülő eszközökkel:

  • helyben sokkal nagyobb arányban állítható fel végleges és pontos diagnózis, valamint egyszerűbbé válik a kezelések nyomon követése, ezáltal nem lesz szükség a progresszivitás magasabb szintjén lévő intézménybe küldeni a beteget

  • elvégezhető számos olyan vizsgálat, amely mindezidáig csak magasabb progresszivitási szinten vagy magánrendelésen volt elérhető, ezáltal javul mind a területi kiegyenlítés a szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében, mind a társadalmi esélykülönbség csökken

  • elvégezhetőek olyan szűrővizsgálatok, amelyek hatására várhatóan javulnak a térség népegészségügyi mutatói

Bízunk abban, hogy a jelen fejlesztés keretében beszerzésre kerülő eszközök a járóbeteg-szakellátást még magasabb színvonalra helyezik térségünkben biztosítva ezzel a járás lakosai számára a legkorszerűbb, legmagasabb szintű szakorvosi ellátást.