Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

HÁZIORVOSI PRAXISOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÁNOSHALMI JÁRÁSBAN

Related image

 

 

 

 

 

2020.04.03.

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ nonprofit közhasznú kft.

 

Sajtóközlemény

HÁZIORVOSI PRAXISOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÁNOSHALMI JÁRÁSBAN

 

 

A Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft. az EFOP-1.8.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” elnevezésű konstrukció keretében 150 millió Forint 100%-os mértékű vissza nem térítendő támogatást nyert el. A projekt keretében a járás három településén – Jánoshalmán, Mélykúton és Borotán – praxisjoggal rendelkező háziorvosok a lakosság egészségügyi problémáinak javítása, illetve megelőzése céljából praxisközösséget hoztak létre – Jánoshalmi Praxisközösség.

 

A Jánoshalmi Praxisközösséget 6 fő háziorvos, 1 fő gyermekorvos, 1 fő fogorvos alkotja, továbbá bevonásra került 1 fő népegészségügyi koordinátor, 1 fő gyógytornász, 1 fő dietetikus, 8 fő védőnő, 1 fő fogorvos, 1 fő egészségfejlesztő, 1 fő szociális gondozó, 1 fő praxismenedzser munkatárs.

A projekt célja a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésével, egészségnevelő tevékenység és népegészségügyi szemléletfejlesztés révén a szív-és érrendszeri, a daganatos, a mozgásszervi megbetegedések, valamint anyagcserezavarok és mentálhigiénés problémák megelőzése, illetve amennyiben már kialakult, a gyógyulás elősegítése, a tünetek enyhítése, illetve a betegség egyensúlyban tartásához történő hozzájárulás, értékes életévekhez juttatva ezáltal a betegeket.

Az EFOP-1.8.2-17-2017-00021 azonosítószámú „Jánoshalmi praxisközösség – a közösség egészségi állapotának javításáért” című projekt megvalósításának időtartama alatt (2018.04.04.-2020.04.03.) mindösszesen közel 2.500 fő egészségi állapot felmérésére került sor, hetente legalább 16 órában volt lehetősége a praxisközöség működési területén élő lakosságnak a háziorvosánál prevenciós rendelésen és életmód tanácsadáson részt venni, több, mint 750 fő részére került biztosításra egyéni gyógytorna és dietetikai tanácsadás, csoportos gyógytorna foglalkozás közel 100 fő részvételével valósult meg és a védőnők anya-gyerek klubok, valamint egyéni tanácsadás keretében legalább 300 fő részére biztosítottak konzultációs lehetőséget.

A projekt eredményeként megvalósult a lakosság szervezett népegészségügyi szűrésekre való mozgósítása, annak támogatása, kiemelt figyelmet fordítva a méhnyakrák, az emlőrák és a vastagbélrák megelőzésére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.