Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

HÁZIORVOSI PRAXISOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÁNOSHALMI JÁRÁSBAN

Related image

 

 

 

 

 

2018.10.26.

Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.


Sajtóközlemény

HÁZIORVOSI PRAXISOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÁNOSHALMI JÁRÁSBAN

 

A Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft. az EFOP-1.8.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” elnevezésű konstrukció keretében 150 millió Forint 100%-os mértékű vissza nem térítendő támogatást nyert el. A projekt keretében a járás három településén – Jánoshalmán, Mélykúton és Borotán – praxisjoggal rendelkező háziorvosok a lakosság egészségügyi problémáinak javítása illetve megelőzése céljából praxisközösséget kívánnak létrehozni.

 

A jánoshalmi járás alapellátásában résztvevő háziorvosok naponta szembesülnek a térségben lakók egészségügyi problémáival. Ezek a problémák nagyrészt a szív-és érrendszeri, daganatos, mozgásszervi megbetegedések valamint anyagcserezavarok és mentálhigiénés problémák következménye. Szakemberként azt is tudják, hogy a felsorolt betegségek többségét a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésével, egészségnevelő tevékenység és népegészségügyi szemléletfejlesztés révén, meg lehetne előzni, illetve amennyiben már kialakult, ezek a módszerek segítik a gyógyulást, enyhítik a tüneteket, illetve hozzájárulnak a betegség egyensúlyban tartásához, ezáltal értékes életévekhez juttatva a betegeket. Az egészségfejlesztés komplex feladat, több szakember együttműködésével valósítható meg hatékonyan. Kitűnő formája az együttműködésnek a praxisközösség, azáltal, hogy a lakosság egészségi állapotának javításába a betegek problémáit jól ismerő háziorvosokon kívül más szakemberek is bevonhatóak.

A praxisközösségbe a résztvevő háziorvosi praxisokon kívül bevonásra kerül 1 népegészségügyi koordinátor, 1 gyógytornász, 1 dietetikus, 8 védőnő, 1 fogorvos, 1 egészségfejlesztő, 1 szociális gondozó, 1 praxismenedzser munkatárs.

Az EFOP-1.8.2-17-2017-00021 azonosítószámú „Jánoshalmi praxisközösség – a közösség egészségi állapotának javításáért” című projekt gazdája az önkormányzatok 100%-os tulajdonában álló és az Egészségfejlesztési Irodát működtető Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

A 150 millió Forint európai uniós támogatás kapcsán a praxisközösségben résztvevő háziorvosok prevenciós rendelés keretében egyénre szabott egészségállapot felmérést és életmód tanácsadást végeznek, majd egyénre szabott indikáció alapján továbbirányíthatják a pácienst egyéni- és csoportos dietetikai tanácsadásra és gyógytornára. Kiemelt fontosságú továbbá a projekt keretében a lakosság szervezett népegészségügyi szűrésekre való mozgósítása, annak támogatása.

A projekt megvalósításának kezdő időpontja 2018.04.04.

A projekt megvalósításának záró időpontja: 2020.04.03.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.